'T getrouwe Maldeghem

't Getrouwe Maldeghem Online

Voor de mensen die willen weten wat er tussen 1888 en 1944 in Maldegem en Vlaanderen is gebeurd kunnen ze alle edities van 't Getrouwe Maldeghem online raadplegen. De volledige collectie, ooit zorgvuldig bewaard door Gabriel De Lille, is nu in handen van het gemeentearchief Maldegem.

't Getrouwe Maldeghem

Met commentaar door Valère Posman (°1922)     

In de kop van het Getrouwe Maldeghem van zondag 23 juni 1940 zien we linksboven: De voortzetting van ons mengelwerk (varia van letterkundige bijdragen) zal geschieden wanneer we al onze postabonnementen kunnen bereiken.

Volgens Valère werkte de post nog niet 100%. De dood van Victor De Lille was dus niet algemeen bekend. Ik heb persoonlijk de begrafenis van Victor bijgewoond … Pas terug uit Frankrijk na te zijn gemobiliseerd stuurt mijn moeder me naar de begrafenis. "Ga maar, de mensen zullen zo zien dat ge thuis zijt". Het viel op dat bij de begrafenis van een beroemd man als Victor De Lille betrekkelijk weinig volk was. Het overlijden was dus, buiten Maldegem, waarschijnlijk weinig bekend daar er niet overal kranten verschenen. Er was ook de vraag of de mensen zomaar Maldegem konden bereiken, gezien er nauwelijks de mogelijkheid was om zich te verplaatsen. In dit nummer van 't Getrouwe staan berichten dat er opnieuw autobuslijnen ingericht worden, wat er op wijst dat er voor 12 juni 1940 geen bussen reden… Er reden allicht ook geen treinen op onze lijn. Alle auto's en vrachtwagens waren door het Belgisch leger aangeslagen. Louis Lasoen had zijn vrachtwagen moeten afstaan aan het leger. Zijn vriend Van De Walle had een vrachtwagen zien staan, een dag na de capitulatie, in Knesselare, met een wiel in de gracht, en vol geladen met legerschoenen. Ze vlogen onmiddellijk naar Knesselare. Alle schoenen waren weg, maar de vrachtwagen was intact en Louis bracht hem naar huis en gebaarde van niets …